logo mare

Seminţe de soia Ika

Contact rapid

0758 295 904

Program

Luni - Vineri: 08 - 17

Descriere

Seminţe de soia Ika

Seminţe de soia Ika: perioadă de recoltare medie pentru furajare/alimentație

Unul dintre soiurile de soia cu producția cea mai sigură, cu capacitate de producție ridicată Ungaria.
În regiunile de cultivare tradițională de soia se poate ținti o producție de 3,5 t/ha, dar în condiții de cultivare industrială, în an bun, în sol favorabil s-au obținut de multe ori producții de peste 4 t/ha.

În 2010 s-a obținut rezultat de experimentare de 5,1 t/ha și rezultat de cultivare de 4,6 t/ha. Între 2011-2015 iarăși a fost printre cei mai buni, dar din cauza sezoanelor nefavorabile cu producții mai scăzute, în multe locuri s-a obținut producție în jur de 3 t/ha.

În experimentele oficiale pe mici parcele din anul 2013 a fost cel mai puternic standard. A bătut chiar soiurile lideri de piață, probabil datorită înfloririi îndelungate și bunei rezistențe la secetă. La examinarea de rezistență la putregaiul alb efectuată de Biroul Național pentru Siguranța Alimentelor în anul 2014, față de media de 6,6% obținută la soiurile cu perioada de maturitate medie, la Ika nu s-a găsit nicio plantă infectată. În anul 2015, în „zonele cu soia” în principiu s-a obținut o producție de aproximativ 3 t/ha. Dar la experimentele de soiuri semi-industriale a adus și producții peste 4 tone.

Seminţe de soia Ika

Se află printre soiurile cu cele mai bune rezistențe la secetă, așadar cultivarea sa chiar în regiunile care nu sunt tipice cultivării de soia și în anii mai puțini favorabili este mai sigură decât la alte soiuri. Pe lângă condiții favorabile, lăstarul principal poate dezvolta chiar 14-15 etaje productive, cu 4-6 păstaie.

Înălțimea, în ani secetoși este în jur de 70 cm, pe lângă condiții meteo favorabile 90-105 cm. Perioada până la maturitate este 142-152 zile. Perioada de înflorire este media de 34-36 zile, caracteristic grupului de soiuri cu perioada de recoltare medie. Pe durata perioadei de creștere umple bine spațiul disponibil, acoperind buruienile. La finalul perioadei de maturitate pierderea sa de apă este deosebit de rapidă și vizibilă. Păstaia inferioară este situată înalt, la aproximativ 13-17 cm.

Se poate recolta ușor și cu pierderi minime. Conținutul de proteine este de 39-40%, ușor mai crescut decât al celor mai multe soiuri utilizate în prezent, în privința producției de proteine la nivel de hectar fiind una dintre cele mai bune soiuri. Dimensiunea boabelor este medie, cu greutate de 170-185 grame la 1000 boabe, cu formă alungită, culoarea boabelor și hilului fiind galbene. Este excepțional pentru utilizare în alimentare umană. Duritatea cojii este optimă, fiindcă la procesare păstrează integritatea boabei, totuși nu este prea tare pentru procesare.

În Croația este soiul lider de mai mult de un deceniu. În Ungaria, în zonele de cultivare de soia atipice, mai secetoase, are o cotație semnificativă, dar și în Baranya sunt culturi considerabile. Număr de plante recomandat: 580 000 – 620 000 plante/ha (Greutate la 1000 boabe: 170-185 grame, 100-110 kg/ha)

Fisa de sigurata