logo mare

Grâu Valér

Contact rapid

0758 295 904

Program

Luni - Vineri: 08 - 17

Descriere

Seminte de grâu Valér timpuriu pentru morărit.

Seminte de grâu Valér timpuriu pentru morărit, nearistat, pentru panificatie, cu capacitate de producție sigură. Foarte plastic şi cu mare vitalitate.

Soi de grâu pentru morărit foarte sigur, timpuriu, cu rezistenţă excelentă la secetă şi cu capacitate de compensare. Cantitatea de producţie este ridicată, în multe locuri excepțională. În experimentele înregistrate la Nébih (Biroul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar) a dat un plus de 8,5% faţă de soiurile standard. Cea mai mare producţie a reuşit să o atingă în 2011 la Debrecen. În experiment a dat 10,74 t/ha. Rezistenţa la ger este excelentă. Capacitatea de înfrățire este medie sau puțin peste medie.

Tulpina de o înălţime medie (85-100 cm), de obicei rezistentă la îndoire, dar la densitate mare la semănat, la dezvoltare foarte intensivă şi în cazul marilor perspective de producţie este benefică folosirea unui stabilizator de creștere. Rezistenţa la făinare şi la pătarea frunzelor este medie sau peste, însă prezintă o sensibilitate peste medie la ruguna frunzelor. Este rezistent la rugina galbenă. Contra bolilor frunzelor se poate atinge un rezultat bun şi cu un amestec ieftin. Este foarte rezistent şi contra fuzariozei.

Dacă presemănarea sau vremea indică acest lucru, se recomandă protecția împotriva bolilor spicelor, dar este de ajuns și aplicarea unui produs ieftin. Sămânța este de o duritate medie, are o cantitate de gluten de 27-29%, calitatea glutenului și indicele de panificație sunt bune, acest lucru referindu-se atât la valoarea farinografică (B1) cât şi la valoarea valorigrafică (W 210-260, P/L 0,7-0,8). Indice de cădere este de 340-380, greutatea la hectolitru este ridicată (80-84 kg). Norma de semănat propusă: 480-530 germeni/m2 (MMB 40-44 g).

Fisa de sigurata