logo mare

Grâu Federer

Contact rapid

0758 295 904

Program

Luni - Vineri: 08 - 17

Descriere

Seminte de grâu Federer tardiv de calitate superioară/pentru morărit

Seminte de grâu Federer tardiv de calitate superioară, pentru morărit. Grâu nearistat cu productivitate şi calitate de încredere.

E greu de clasificat, pentru că atât în privința productivității, cât şi în cea a calității poate da rezultate excelente. Este un grâu cu aspect distins capacității sale de înfrățire, tulpinei rigide, înalte, și spicelor lungi. În experimentările AGROMAG din 2011, în media a 5 locuri a terminat pe primul loc cu o medie de 7, 4 t/ha. La acest rezultat se adaugă conţinutul cel mai înalt de gluten şi indice de sedimentare Zeleny.

În 2012 a dat producții medii, iar la nivel de calitate s-a situat iar pe primul loc cu un conţinut de gluten de 32, 5% (la Kompolt a fost 36%). În 2013 producția şi calitatea au fost la valori medii, însă a avut cel mai mare conținut de gluten, pe parcela de prezentare semănată lângă Békéscsaba la Kereki atingând 40,3%. În 2014 şi 2015 a fost în apropierea soiurilor de grâu cu o productivitate foarte mare şi a atins cel mai mare conţinut de gluten. Este un grâu de moară sigur, tardiv, rezistent la condiții de secetă şi de precipitații.

Rezistenţă

Prezintă o rezistenţă excepțională la făinare şi la rugina galbenă. Rezistenţa la fuzarioză este medie, dar în cazul infecţiei conţinutul DON este redus. Productivitatea este bună, în condiţii bune chiar excelentă.

Datorită calității se poate folosi pentru îmbunătățire. Numărul de cădere, conținutul de proteine, greutatea la hectolitru şi valoarea de sedimentare Zeleny sunt ridicate. Capacitatea de absorbție a apei şi randament în volum pâine sunt excepționale. Conţinutul de gluten este în cele mai multe cazuri 30-35%.

Datorită coacerii tardive, este foarte favorizat în rândul producătorilor de rapiţă, pentru că pe timpul recoltării rapiţei, Federer se poate lăsa liniştit nerecoltat până la terminarea recoltării de rapiță. Norma de semănat propusă: 450-490 germeni/m2 (MMB 43-45 g).

Fisa de sigurata